Maskerad är ett klassiskt framgångsrecept för en lyckad festkväll. Redan under 1600-1700-talet ägnade sig franskt hov-folk åt att klä ut sig och nu, flera hundra år senare, roas barn och vuxna av att spela någon annan under en kväll. Det finns dock vissa måsten om man vill lyckas med sin maskeradkväll – här kommer våra bästa maskeradtips.

shutterstock_247615078

Oavsett om man själv arrangerar eller bara är gäst så är en bra utklädsel själva grunden för en bra maskerad. Det går naturligtvis att plocka ihop någonting från garderoben hemma, men om man vill bli festens mittpunkt kan det vara värt att gå steget längre.

Det finns lite olika vägar att gå när man funderar på att själv arrangera en maskerad. Vissa väljer att köra en maskerad helt utan tema för att gästerna ska känna sig fria att klä ut sig till precis vad som helst. Andra tycker att det är bättre att ha ett tema för att inspirera, och för att festen ska kännas mer enhetlig. Någonting som brukar vara väldigt lyckat är att ha ett tema som är öppet för tolkning – istället för att ha pirat-tema kan man till exempel ha en maskerad med tema ”glädje”.

Ett annat måste är att ha ett par aktiviteter under kvällen. En maskerad som är helt oplanerad kan bli kanon, men risken finns att festen stagnerar och stannar av om det inte sker någonting, och en bra aktivitet blir ofta ett roligt samtalsämne under festen. Ett plus är om aktiviteten hänger ihop med festens tema – en havsfest kan till exempel krönas med att leka fiskedamm. Vill man göra det enkelt för sig kan man också hålla i en frågesport som utgår ifrån kvällens tema.