Att köpa kläder till sina barn är inte något som gynnar plånboken, speciellt inte om man är en nybildad familj. Då har man inte den fördelen att man helt enkelt kan återanvända äldre syskons kläder. Anledningen till att kostnaden för barnkläder blir stor är ganska självklar – små barn växer snabbt och därför kan plaggen inte användas så länge. Men fabriksnya barnkläder har också en ofta orimligt hög prislapp.

Enligt Konsumentverkets siffror vilka citeras av Expressen går det åt cirka 1100 kronor per månad och barn om barnet är under 1 år. I detta pris är kläder, leksaker, hygienartiklar och försäkring inräknat, vilket betyder att kostnaden per månad för barnartiklar troligtvis blir högre, då man ska köpa vagn, barnstolar, mat och liknande. Men barnet behöver kläder och ibland kan man bara inte motstå de där söta strumporna.

Alternativ för att göra inköpen billigare

Så vad kan man göra för att dra ner priset för allt de som man faktiskt behöver? Att köpa kläder och vagnar second hand är alltid ett alternativ, men många föredrar helt enkelt nya kläder – de känns fräschare. Dessutom kanske man inte alltid hittar plagg med en viss funktion på begagnatmarknaden.

Man kan även sy och sticka kläder själv, vilket även det kan dra ner på priset betydligt. Att finna tid till att sätta sig ner och sy flera olika tröjor och bodys kan vara svårt i dagens samhälle, trots att man vill.

Att handla kläder och dylikt på reor är alltid ett alternativ, då det nästan jämt finns något erbjudande såväl online som i butik. Bland annat har alltidREA olika erbjudanden på allt från leksaker till vagnar och kläder. Att man drar ner på priset när man handlar på rea säger ju sig självt, och genom att hitta bra erbjudanden kan man spara in ganska mycket varje månad.

När barnen har blivit äldre finns altid alternativet med klädbytesdagar, där man byter ut bebiskläderna mot större alternativ, vilket man sparar in ytterligare några kronor på. Det är även miljösmart då man återvinner kläderna, vilket alltid är en stor bonus. Samma sak gäller syskon. Om lillasyster bär samma kläder som storasyster så är det en stor gärning för såväl plånboken som miljön.