Upp till en viss ålder så är det skoj att hitta på aktiviteter med hela familjen. Det kan vara att ni på helgen tar cyklarna och ger er ut på upptäcktsfärd i närområdet. För barnen så kan ni ha förberett tidigare med en skattkarta där de får leta upp ett ställe där skatten kan finnas. Skatten i sig kan vara en godispåse och något trevligt utomhusspel som ni kan spela när ni väl är framme.

Att ge sig ut på cykel är något som passar hela familjen. Det finns säker många trevliga områden att cykla på i er närhet. Det behöver inte vara att man cyklar så långt utan det kan räcka att ta sig till något närliggande skogsparti. Självklart så gäller det att se till så att alla som cyklar lär sig de regler som gäller i trafiken för cyklister. Även om det inte är landsväg som gäller så är det en fördel att prata om de trafikregler som gäller och vad man ska ta hänsyn till när man är ute och cyklar.

Enligt NTF så är 5 till 6 år en bra ålder att lära sig att cykla. Innan dess så blir det att skjutsa barnen i en säker barnsits bakpå cykeln. Se till att alla i familjen har cykelhjälm och inte bara barnen. Säkerheten är viktigt både för stora och små cyklister. När barnen kommit upp i en viss ålder så kan man tryggt låta de ge sig ut själv och tillsammans med kompisar vara ute på cykel i trafiken. Se också till att regelbundet servar cykel och kolla så att belysning, ringklocka och annat fungerar som det ska innan ni ger er ut för första cykelturen med familjen.