I början av graviditeten finns det några mer eller mindre säkra tecken på att man är gravid. För att säkert veta att man är gravid är det absolut bästa sättet att gå till barnmorskan och ta ett graviditetstest.

graviditetstest_427218448

Man kan utveckla falska symptom på graviditet och en stark önskan att bli gravid, kan göra att vanliga tecken på att mensen är på gång, blir tecken på att man är gravid. Vissa symptom är lika, som humörsvängningar och ömma bröst till exempel.

Den absolut vanligaste och mest kända tecknet är utebliven mens. Det är inte ett helt säkert tecken, då symptomet kan hänga ihop med hormonförändringar, viktökning, viktnedgång och stress. Men det är ändå värt att ta ett graviditetstest i detta läge.

Många kvinnor känner en ökad trötthet och symptomet brukar vara värst i första trimestern för att sedan avta. Boven i dramat är en ökning av hormonet progesteron i kroppen, ett steoridhormon som bildas i ett par olika områden i kroppen. Vid graviditet börjar detta även tillverkas i moderkakan och det är väldigt viktigt för en fullgången graviditet.

Illamående är ett klassiskt symptom och kan uppkomma alla tider på dygnet, men är vanligt på morgonen. Orsaken tros vara att östrogenskillnaden ökar i kroppen och magsäcken töms långsammare. En del känner av illamåendet redan någon vecka in i graviditeten och den kan hålla i sig till vecka 13-14.

Många får ökad luktkänslighet där man påverkas mer av dofter man annars inte noterat nämnvärt till att man plötsligt inte klarar av dom mer. Man kan uppfatta att både saker och människor luktar ”värre” än tidigare Denna känslighet kan hålla i sig även efter graviditeten hos en del.