Att få ett husdjur är många barns stora dröm. En gullig kanin, en liten hamster eller kanske en hund eller till och med en häst. Med alla djur kommer ett ansvar som till viss del barnet kan ta, men i huvudsak är det du som förälder som har det övergripande ansvaret.

animal_dog_cat_animals

Ett av de absolut enklaste husdjuren är fiskar. Ett akvarium kan vara fridfullt att studera med simmande fiskar i olika färger. Förutom att ge fiskarna mat varje dag, så behövs delvatten byte varje vecka liksom att pumpen behöver rengöras och glaset, någon gång i månaden. Över tid kan även växterna behöva lite omvårdnad. Vissa växter kan få kraftig tillväxt och behöver då ansas för att inte ta över akvariet helt.

Hundar och katter är två väldigt populära husdjur. Katter är självständigare än hunden, medan hunden tar en större plats i familjen som en flockmedlem. Båda kräver matning flera gånger om dagen och viss pälsvård. Hunden behöver flera dagliga promenader och kräver en del träning från det den är valp och sedan kontinuerligt resten av livet. Katter går förvisso att träna, men kräver då mycket jobb. För den som vill ha en katt som fungerar både bland barn och vuxna, krävs en del hantering redan som kattunge.

Kaniner är populära första husdjur. För att få kaninen social krävs hantering helst som redan som unge. Kaniner är inte flockdjur och trivs bäst med bara husse och matte som sällskap. En bur i lagom storlek behövs och den kan vara både inne och ute, vinter som sommar. Buren behöver rengöras flera gånger i veckan och kaninen behöver mat flera gånger om dagen. Besök kaninfakta för att få mera information om kaniner.