Kaniner är ett djur som verkligen inte är som de andra vanligare. De kan variera ganska stort från att vara som en knähund till att vara självständiga som katter. Många gånger är de till och med en stark blandning av båda. De är billiga att sköta om men de är mycket svårare att ta hand om än andra djur. Kaniner är sköra djur och de är framför allt ett bytesdjur. Deras instinkter och hur de har utvecklats är att de är andra djurs mat så de är mycket nervösa djur och de tar lång tid på sig att lita på sin nya ägare.

flicka_med_kanin_144695677

Har du precis skaffat en kanin är det viktigt att tänka på att den ska ha tillgång till rikligt med hö och vatten samt att de måste få bli vana vid att du som ägare finns i djurens värld. De går att lära en kanin att bli rumsren, allt som krävs är att man plockar upp deras avföring och lägger den i deras toalettlåda. Den bästa bäddningen där är vanliga träpellets som man skulle kunna använda för en kamin. Det är även viktigt att ge dem något att tugga på, gärna ett vedträ du själv huggit eller pinnar du finner i skogen. Vedträ som du köper i butik kan vara besprutade med medel för att göra det enklare att tända eld på dem och därav blir de giftiga för kaniner.

Det bästa sättet att få din kanin att bli van med dig är att du sitter utanför dess bur och bara visa att du finns. Du kan se på en film eller liknande men var noga med volymen då kaninen har mycket känslig hörsel. När de är mer vana kommer de att bli nyfikna och vilja lukta på dig, låt dem göra det för detta kommer leda till att du snart får mata dem ur din hand. Du vet att din kanin älskar dig om den börjar slicka på dig. Detta är ett tecken på att den dels tycker om dig men även att den vill rengöra dig.