Något som de allra flesta småbarnsföräldrar varit med om och upplevt är hur svårt det kan vara att hålla hemmet rent och snyggt. Anledningen är självfallet att man har ett litet barn att hålla koll på som dessutom är väldigt bra på att stöka ner, samtidigt som man ska försöka ordna med allt som behövs för att hålla ett hem i trim. För dom som är i samma situation just nu eller som kommer vara det inom en snar framtiden, vill vi idag ge några goda råd som kan vara väl värda att reflektera över.

Det första vi vill börja med att säga till dig som antingen är eller snart kommer bli småbarnsförälder och som gärna vill att det ska vara fint hemma – slappna av! Det gör faktiskt ingenting om sängen inte alltid är bäddad eller om det står disk kvar på diskbänken längre än vanligt, eller om något annat får vänta en aning, så länge det inte handlar om något som ett litet barn faktiskt far illa av. Visst, det kanske känns jobbigt inombords, men här är det snarare någonting som du själv får arbete med en smula än någonting annat.

Det viktigaste är självfallet att se till så att golvytorna är relativt rena och att ingenting ligger framme och skräpar som barnet kan sätta i munnen eller ta skada av på något annat vis. Är detta dock någonting som man inte heller känner att man har varken energi eller tid till så går det faktiskt också bra att anlita hjälp. Det finns faktiskt ingenting som säger att man som förälder måste klara av exakt allt på egen hand och att man annars inte är skapt för uppgiften. Det hela handlar snarare om att vara ärlig mot sig själv så att man inte hamnar i ett läge där man helt tappar kontrollen, något som då verkligen är tråkigt för både dig och dina barn.